Bolnavii de cancer din România au cu 50% mai puține șanse de supraviețuire ca restul europenilor. Ce spun statisticile

Bolnavii de cancer din România au cu 50% mai puține șanse de supraviețuire ca restul europenilor. Ce spun statisticile
Fotografie cu caracter ilustrativ, sursa: Envato Elements
Publicat: 28/05/2023, 17:42
Actualizat: 28/05/2023, 17:43

Raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și al Comisiei Europene confirmă că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie. De asemenea, suntem țara cu a doua cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria. Cum traducem aceste cifre: un pacient român cu șanse estimate de viață la zece ani – sunt doar statistici bazate pe studii, orice caz poate ieși din tipare – pierde din start 50% din anii pe care i-ar mai putea trăi. În contextul în care abordările științifice în domeniul oncologiei revoluționează în timp real, orice zi câștigată poate aduce o nouă șansă. În concluzie, nu vorbim aici despre o zi de viață în plus, vorbim despre posibilitatea reală de a câștiga bătălia.

În România, media noilor cazuri de cancer se îndreaptă spre 100 de mii anual. Ultimele date oficiale raportează 95.000 de cazuri noi de cancer și 275.000 pacienți oncologici înregistrați la nivelul anului 2021, conform Institutului Național de Statistică.

Ca orice altă problemă legată de sănătatea publică, pacienții oncologici își diminuează șansele de supraviețuire din cauza lipsei politicilor agregate la nivel național de prevenire și combatere a cancerelor.

În România, tipurile de cancer care fac cele mai multe victime sunt, paradoxal, cele mai ușor de depistat și prevenit – și care pot fi tratate cu succes în primă fază a bolii – cele mamare și ovariene, în cazul femeilor, și cele de prostată și colorectale, în cazul bărbaților.

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului

În Europa, în perioada 25-31 mai este marcată în fiecare an Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului. Anul acesta, campania EWAC se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa și asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum și a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului #EUCancerPlan îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului și supraviețuire.

Doar în Ungaria șansele de supraviețuire sunt mai mici

Conform datelor Registrului european al inegalităților în cancer, România înregistrează a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria.

Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), pacienții oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanțări insuficiente. În acest context, FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

“Pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată’’, a afirmat Cezar Irimia, președintele FABC.

Oameni, nu cifre

În anul 2021 s-au înregistrat peste 95.000 cazuri noi de cancer, conform datelor Institutului Național de Statistică. Numărul bolnavilor rămași în evidență în anul 2022 a fost de 533.175 față de 520.561 bolnavi rămăși în evidență în anul 2021.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. În anul 2021, numărul deceselor prin tumori a a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora malignă a stomacului.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Alexandru Rafila, despre forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului: ”Făcut de neprofesioniști, de cineva care habar n-are”

VIDEO | Alexandru Rafila: Peste 20 de EXPERȚI în domeniul oncologiei lucrează pentru corectarea Planului Național de Control al Cancerului

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații